Maandelijks archief 10 februari 2021

De Gekwalificeerde Elektronische Handtekening

Doc-Direkt levert een dienst waarmee Rijksambtenarendocumenten kunnen tekenen met een gekwalificeerde elektronische handtekening. Deze digitale handtekening is alle landen van de EU geaccepteerd als vervanging van de natte handtekening.

Als gebruiker teken je een document met behulp van je telefoon en vinger of gezichtsherkenning. Het gebruikte certificaat is een PKIoverheid-certificaat en dat is een zogenaamd gekwalificeerd elektronisch certificaat, een betere is er niet.

Wil je een PKIoverheid-certificaat aanvragen dan heb je toestemming nodig van een gemandateerde die bekend is bij de uitgever van het certificaat, Quo Vadis. Is er nog geen gemandateerde bekend bij Quo Vadis dan moet deze eerst een aanvraagformulier invullen om als gemandateerd op te kunnen treden. Het proces wordt gestart door een e-mail te sturen naar digitalehandtekening@rijksoverheid.nl.

Is er wel een gemandateerde bekend dan moet je als ondertekenaar in spé een e-mail zenden, dan krijg je van Doc-Direkt een persoonlijke link naar een aanvraagformulier. We registreren je gedurende het proces in de omgeving waarin je je documenten kunt tekenen.